Материали за озеленяване

 Райграс за сянка, който не се коси – Dichondra repens (дихондра)

Дихондра репенс (Dichondra repens) - листа
Платена публикация:
Едно от най-търсените в България растения в днешно време е именно райграс, който не се коси и издържа на почти пълна сянка. 

Такъв вид съществува, но той се нарича Dichondra repens (дихондра). Тя е идеален заместител на райграса и не се нуждае от косене и така интензивно поливане. Това не е точно трева, но е почвопокривно растение, а листата наподобяват тези на тревите.
Дихондрата изгражда елегантна гъста зелена повърхност със своите наситенозелени кръгли листа.

Цени за доставка на хумус - почва хумусна за озеленяване

Хумус (хумусна почва) за озеленяване
Днес реших да обясня малко за това каква е хумусната почва в София и защо цената й е толкова висока. При изграждане на градини или така нареченото озеленяване на градини и дворове се използва често насипване и разстилане на хумусна почва. 

Насипването се налага поради глинестите почви в софийските околности, особено в полите на Витоша. Хумусна почва може да се намери при почти всички по-големи фирми за озеленяване и ландшафтна архитектура, като цената й варира от 38 до 45 лв. за куб.м

Намира се рядко и по-евтина (разбрах го проучвайки форумите и сайтовете за обяви), но мой приятел, който е общ работник в една озеленителна фирма ме "светна", че за по-евтината има няколко варианта. А именно да е крадена от някой строеж, да те "ударят в грамажа" или е да е с ниско качество. Ниско качествена почва означава да е изкопана от по-долен слой (не хумусен), или да е пълна с камъни, боклуци, глинести буци и др. 

В София се предлага основно хумус от речни наноси. Особеностите на тази почва са, че тя е песъклива, но плодородна. Тези две качества са много благоприятни за изграждане на декоративни градини, а и най-вече за затревяване с райграс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Полезна ли ви бе информацията? Споделете своите въпроси, мнения и препоръки. Are you happy? Please give us feed back :)