Райграс за сянка, който не се коси – Dichondra repens (дихондра)

Дихондра репенс (Dichondra repens) - листа
Платена публикация:
Едно от най-търсените в България растения в днешно време е именно райграс, който не се коси и издържа на почти пълна сянка. 

Такъв вид съществува, но той се нарича Dichondra repens (дихондра). Тя е идеален заместител на райграс за сянка и не се нуждае от косене и така интензивно поливане. Това не е точно трева, но е почвопокривно растение, а листата наподобяват тези на тревите.
Дихондрата изгражда елегантна гъста зелена повърхност със своите наситенозелени кръгли листа.  

Начин на употреба: 
Градинска пътека с фуги от Дихондра
Използва се за затревяване на градини, около цветни лехи, пистите при тропически и субтропически климатични условия. Дихондрата е идеална за места, където косене не е възможно или е трудно, както и за места, които не се тъпчат интензивно. Тя е един от модерните заместители на добрия стар райграс. Особено ако вашата градина има по-сенчести места, където даже райграса за сянка няма шанс. Често се използва за затревяване на фугите между каменни градински пътеки и плочопътеки.

Температурна толерантност: 

 Има добра поносимост към топлина, ако се полива редовно. През зимния период, листата може да станат малко "изгорели", ако има продължително замръзване на листата без достатъчно дебела снежна покривка.

Сенкоустойчивостта: 
Дихондрата с успех се развива на полусянка и по-силно сенчести места. На пълна сянка листата имат тенденция да се удължават, но запазват елегантната си форма и визия.

Поливане: 
През горещите месеци (Юни, Юли и Август) на всеки 2-3 дни при норма максимум 40л/кв.м за седмица*.

Интензивност на косене: 
По принцип не е необходимо косене, но 2-3 косенета могат да бъдат направени през летния сезон. Като по този начин се стимулира повърхността на листата да стане по-фина и да се развива растението хоризонтално (сгъстяване на покривката). За по-гъст тревен чим от Дихондра репенс се препоръчва правилно косене през 2 седмици. Височината на косене е между 4 и 7 см.  

Изкуствени торове в т. нар.  BIG BAG
Интензивност на торене: 
 Dichondra repens се тори с комбинирана тор – азот (N), фосфор (P) и калий (K). „Ен Пе Ка“ (NPK) – това е комбинирана тор, предлага се във всички разсадници, градински центрове и агроаптеки. Препоръчително съотношение N:P:K = 15:15:15. Тори се веднъж месечно с количество около 4 гр./кв.м. 

* Горепосочените норми на поливане са ориентировъчни, трябва да се вземе под внимание типа на почвата и фактор като микроклимата на района. При дренирани почви се увеличава нормата за поливане с 10 до 30%. При глинести почви се намалява с 10 до 50%. За дворове в района на София, които нямат дренажна система, но са насипани с хумусна почва, поливането да става умерено с до 40 л/кв.м.

Статията е написана с помощта на професионалисти с дългогодишен опит в затревяването  и озеленяване на градини.
Благодарност изказваме на специалистите от София Гарден ЕООД, които ни помогнаха за статията. 
А тревен чим за сянка от дихондра може да откриете в онлайн магазин Градина, както и най-новите в Европа тревни смески и селекции от висококачествени хибридни треви на разумни цени.

Още за тревни площи - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%89
Типове сеитбообращения
Grass sod