Поддържане на градини

Райграс
Най-често срещаните плевели в райграса са широколистните. Те развалят цялостта на гъстия и зелен тревен чим и задушават развитието му. Другият вид плевели не са иглолистни, а някои видове житни треви.

Вредата от широколистни плевели по райграса:
Плевелите по начало са по-агресивни от житните треви, към които спадат всички декоративни тревни смески, предлагащи се в магазинната мрежа и от които се изграждат тревните площи. Те притежават в повечето случаи по-дълбока коренова система и абсорбират по-голямо количество вода и хранителни вещества. По този начин бързо нарастват и задушават райграса.  

Поляна от глухарчета
Глухарчето (жълтурчето):
Голяма част от плевелите се активизират още на пролет, като глухарчето (жълтурчето). Това растение се разпространява изключително бързо след своя цъфтеж. Семената му са летливи и бързо се разнасят от вятъра. Ако срещу него не се предприемат мерки, може бързо да се разпространи из цялата площ и да наруши трайно тревната ви площ.


Правила за косене на трева - пълната информация

Косене на трева с моторна косачка
Внимание всички снимки са защитени от закона за авторското право! Всяко тяхно използване без разрешение се наказва с пълната сила на закона!

Една от най-важните мелиорации при поддръжка на градини и дворове е косенето на райграса.

Това е дейност, която трябва да се извършва строго и стриктно, без да се пренебрегват детайлите. Особена важност са качеството на машините, с които се коси, както и редовното косене.

Косене с тример за трева
Косене на периферни и труднодостъпни места в градината: 
Когато стартирате косенето на тревата във вашата градина е добре да започнете с периферните участъци. 
При периферните и труднодостъпните места се прави косене с тример за трева. Това е важна тънкост, защото тримера за райграс лесно окосява тревата, но не я събира.


 Как се полива райграс - пълната информация

Поливане на райграс
Как се полива правилно райграс е въпрос, който е от изключително значение за нормалното развитие на тревните площи. За да имате един перфектен тревен чим е нужно да знаете правилата за поливане на райграс. 

Общи правила за поливане на райграса: 
Поливането се извършва винаги рано сутрин и вечер след залез слънце. По-благоприятно е поливането след залез слънце, поради намаленото изпарение. Тогава тревата може лесно да поеме, нужното количество вода. 

Поливането да се извършва равномерно по цялата тревна площ. Най-подходящи за тази цел са разпръсквачите на автоматизираните напоителни системи. 

Друг вариант са разнообразните разпръсквачи, които се захващат с накрайници към стандартен градински маркуч. Те са ефективни при градини с малка площ (до 150 кв.м). 

Капка вода върху стрък райграс
Защо трябва да поливаме и с какво количество: 
Тревните площи се нуждаят от 10 – 15 л/кв.м дневно. Средно годишните валежи за България са около 500 мм. Това означава 500 л/кв.м за година, а това е около 1,4 л/кв.м за ден. 

Тези валежи са изключително недостатъчни за отглеждане на тревни площи. Поради тази причина се налага редовно поливане. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Полезна ли ви бе информацията? Споделете своите въпроси, мнения и препоръки. Are you happy? Please give us feed back :)