Съвети за озеленяване

Полагане на тревен чим – технология

Тревни чимове навити на руло 1,00/0,40 м
Внимание всички снимки са защитени от закона за авторското право! Всяко тяхно използване без разрешение се наказва с пълната сила на закона!

Предимства при затревяване с тревен чим: 
Напоследък затревяването на градини и дворове се извършва чрез полагане на готови тревни чимове. Предимство при затревяването с тревен чим е безспорно бързият ефект. При затревяването чрез „монтаж“ на чимове, вашата морава е готова буквално за секунди, няма нужда да чакате 6 месеца, за да се сгъсти тревата, както е при садене на тревни смески. Друго предимство е, че може да полагате чима от ранна пролет до късна есен, защото той е прихваната трева с почвен слой. А чима е равномерен по цвят и ви спестява едно ежемесечно премахване на плевели по райграса.
Недостатък при затревяването с чимове: 
Изключително трудоемка задача. Парче тревен чим е с размери обикновено 1,00м/0,40м и е с тегло 25кг. Това означава, че 1 кв.м тревен чим тежи около 62,5 кг, а 100 кв.м са 625 кг. Ако закупите чимовете след валеж например, теглото им се увеличава, заради поетата влага. Друг недостатък е високата цена. Квадратен метър чим върви между 12 – 13 лв, което за сто кв.м прави 1200 – 1300лв и това е цена без транспорт. А с високото тегло и обем на чима, доставката също излиза между 90 и 600 лв, в зависимост от дестинацията и обема на поръчката.

Търся си някой градинар, който да ми направи затревяване еФтино и бързо. Как да си направим качествено и евтино затревяване на градина е въпрос, който тревожи много кандидат градинари. Как да изберем подходящото семе за затревяването, как и с кого да се посъветваме. Трябва ли ни специалист и др въпроси, които са доста важни за нашия райграс. За да си затревим сами градината е добре поне малко да се поразровим из старите книги или да гуглираме малко :)

2 коментара:

Полезна ли ви бе информацията? Споделете своите въпроси, мнения и препоръки. Are you happy? Please give us feed back :)