Как да си намерим опитни градинари в София на добри цени

Професионални градинари
Днес реших да ви представя една важна информация за предстоящия градинарски сезон. Информацията е свързана с това как да си намерим „качествени” или иначе казано опитни професионални градинари, а и какви са техните цени за месец или за еднократни съвети и услуги.

Какво са градинарите?

Професионални са градинарите, които имат подходящо за това образование. За да бъде специалист вашия градинар трябва да е завършил най-малко професионална гимназия по ландшафтна архитектура. Такива гимназии има в София, Пловдив, Хасково, Варна и Бургас.
-->
Там начинаещите специалисти по поддържане на градини се обучават м/у 5 и 6 години. Обучението се характеризира в изучаване на огромен брой декоративни растения, различни видове цветя, храсти и дървета, които се отглеждат в България за целите на декоративното озеленяване и ландшафтен дизайн.

Но гимназията не е  достатъчна, за да произведе добре подготвени на теория специалисти по градини. Поради тази причина е добре вашия „повелител на градината” да е завършил университет по озеленяване и паркостроителство. Университетът, който подготвя такива кадри в България за съжаление е само един и се казва „Лесотехнически университет” гр.София. 

Начинаещ градинар
Специалността се нарича ландшафтна архитектура и е сред най-сложните и престижни специалности на този ВУЗ. Там студентите по градинарство се подготвят 5 години и половина, като след завършване добиват високо уважаваната и ценена професия „магистър ландшафтен архитект”.
Ландшафтните архитекти са висококвалифицирани градинари с добър опит още след завършването си, защото в Лесотехническия университет се отделя сериозно внимание на практическата подготовка на архитектите – градинари. Ако освен подходящо образование, вашият градински специалист е градинар с натрупан опит в поддръжка на градини ви гарантирам, че ще сте доволни от резултата. 

От професионалисти с дългогодишен опит в озеленяването знам, че отнема около 3 – 4 години да се обучи един градинар от професионална гимназия, за да бъде той перфектен в работата си.

Но както е във всяка професия и в градинарството нещата опират до човека. Познавам множество специалисти ландшафтни архитекти, които не са достатъчно добри в поддържането на зелени площи, както и много специалисти – градинари от професионални гимназии, които са перфектни, стриктни и педантични в работата си.

Какви са цените за наем на градинар, градинарски услуги и как се формират те?
-->
Първо трябва да си отговорим на въпроса за какво ни е необходим този градинар. Дали ще го ползваме абонаментно с договор за един сезон (обикновено сезона е 9 месеца – от Март до Октомври) или ще го викаме веднъж два пъти в месеца да подреже някои храсти и да напръска срещу болести растенията.
Цената на градинарите се формира именно от това – броя посещения месечно.

За да имате обаче добър ефект за вашата градина е нужно вашия градинар да я поддържа редовно. Това означава да идва поне веднъж седмично. Знаете, че всяко живо растение, дори най-малкото изисква внимание и специални грижи, за да покаже максималните си декоративни качества.

При назначаване или наемане на градинар на месечен абонамент цените са м/у 1,00 и 2,00 лв. за квадратен метър зелена площ. В тази цена се включват около 4 – 5 посещения, в които се обслужва вашата градина. Съществуват и по-евтини градинарски услуги, но съответно това се отразява на качеството. 

Друг вариант за поддържане на вашата градина е да си наемете фирма за озеленяване и ландшафтна архитектура. Цените са същите.

Друг вариант е да си наемете градинар на пълен работен ден. Там цените варират м/у 700 и 2000 лв. месечно. Но този вариант е удачен в случай, че градината ви е достатъчно голяма като площ, за да осигури работа на градинаря ежедневно, в противен случай излиза скъпо.
Градинари 10 out of 10 based on 244 ratings. 84211 user reviews.Статията е написана от екип градинари свежари :)

13 коментара:

  1. Миланова1.3.13

    Моята фирма за озеленяване ми взима 570 лв на месец за 500 кв.двор. Но идват 5 пъти в месеца. Съгласна съм, че за да са перфектни нещата трябва да се плаща повече...все пак това е професионален труд боло то и доста тежък физически.

    ОтговорИзтриване
  2. Валерия Христова1.3.13

    Изгодно си ги намерила. Ще ми пратиш ли телефон на мейла ми - val_hr_65@gmail.com.

    ОтговорИзтриване
  3. Baikorov3.3.13

    Тия хора в Масачузец имат доста високи цени за да станеш градинар...знае ли няокй колко струва това тук?

    ОтговорИзтриване
  4. Аврамова гр.София7.3.13

    Тук обучението на моя син, който учи за градинар или както се казва професията Ландшафтен архитект излезе около 30 000 лв. грубо.

    ОтговорИзтриване
  5. Друмов, Дупница9.3.13

    Това като цена не етолкова много. Но като се замислиш да дадеш куп пари и децата ти да станат градинари и да взимат по 700 - 1000 лв на месец не е оферта...

    ОтговорИзтриване
  6. Аврамов ти си от София за това ти е излезнало толкова. Аз съм от провинцията и на мен ми излезна 60 000лв. ГРУБО!

    ОтговорИзтриване
  7. Миро10.3.13

    Аз бях на бригада в САЩ и за градинарска работа взимах 10 долара на час...та сами разбирайте каква е разликата.

    ОтговорИзтриване
  8. Вили12.3.13

    А някой знае ли добра фирма за градинари или градинарски услуги? До момента не съм ползвала такива хора и сега се ровя из форумите, за да разбера как да си намеря професионални градинари. Става въпрос за дворче в София в кв. Бояна.

    ОтговорИзтриване
  9. Марио19.3.13

    Моята съседка ползва градинари от София Гарден ООД вече 1-2 години. Щом ги държи значи са добри. Градината и изглежда супер. Аз лично предпочитам сам да си оправям нещата. Доставя ми удоволсвие градинарството.

    ОтговорИзтриване
  10. Miriq23.3.13

    Аз също обичам да градинарствам сама, но уви не остава време. Това ме разтоварва - да си аранжирам някакво кътче от градината, да засадя нещо цъфтящо, да попрекопая и да оплевя алпинеума. Малко завиждам на всички градинари заради тези им възможности. Сигурно те не мислят така, защото за тях градинарството е работа и ежедневие, но за мен е върховен релакс.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен11.4.13

    Абе мани ги тия градинари :)

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен11.10.14

    Госпожо Миланова моля дайте координати на хората, които ви подържат градината за 500 лв на месец

    ОтговорИзтриване
  13. Миланова5.11.14

    Дайте имейл да ви пратя координатите, за да не излиза че правим реклама.

    ОтговорИзтриване

Полезна ли ви бе информацията? Споделете своите въпроси, мнения и препоръки. Are you happy? Please give us feed back :)