Какво е това тревни смески?

Тревна площ от тревни смески
 Днес реших да ви разкажа за това що е то тревни смески и каква е разликата м/у тях и райграса.
Що е то „Тревни смески”?
Смисъла на думата се съдържа още в нея - „Смески тревни” . Това означава, че тези специалитети са смес от различни видове треви.
А тогава възниква другия въпрос  - „Що е то райграс”?
Райграса е вид фуражна трева от семейство Poaceae (житни треви). Има различни видове райграси, някои от които се използват за декоративна цел (за изграждане на тревни площи в домашни градини), а други за изграждане на пасища и за приготвяне на фуражни смеси за целите на животновъдството.
Каква е ползата от тревните смески?
При затревяване на дворове и градини професионалните градинари използват задължително тревни смески. Това не е случайно и не е защото тревните смеси са с пъти по-високи цени от затревяване чрез засяване на обикновен пасищен (Английски) райграс (Lolium perenne). 

Причината е, че създавайки една тревна площ от различни видове треви, вие я правите по-устойчива на различни видове гъбни болести (мана, ръжда и др.), както и устойчива на различни видове вредители (мравки, въшки и др.).
Ако вашата тревна площ е създадена само от един вид трева и тя бъде нападната от ръжда това може да доведе до загиване на цялата тревна площ в рамките на 2 до 3 седмици. При тревните площи, изградени от смески, гъбите и вредителите нападат най-податливия вид и по този начин щетите се проявяват в локални петна, които бързо могат да се премахнат, третират с препарати за растителна защита и да се подсеят с малко семена след това.

Зелена площ изградена от тревни смески
Друга важна особеност, която небива да се пренебрегва е продължителността на живот на видовете треви. Някои видове райграс са едногодишни. За това в смеските е добре да се използват многогодишни видове треви.
Някои тревни видове имат продължителност на живот около 10 – 15 години.
Предимството на тревните смески е, че видовете в тях взаимно се допълват, оползотворяват по-пълно хранителните вещества и елементи в почвата, имат по-голяма екологична пластичност, благодарение на морфологичните особености на различните видове се формира един плътен тревен килим.
Колко вида треви има в една тревна смеска?
За създаването на тревните смески се използват 2-3 тревни вида, но при екстремни почвени и климатични условия, ограничена възможност за поддръжка тревната смеска може да се направи от 4-5 вида

При смесване на тревни смески основните видове заемат 70-80℅ от масата, а допълнителните видове са 20-30℅. Ако се използват тревни заместители (бяла и червена детелина, някои видове многогодишни цветя и др.) те не трябва да надвишават 10℅. Обикновено на всяка кутия от продаващите се в България тревни смески има процентно съотношение м/у различните видове треви и дата на пакетиране. 

 За какво да следим като купуваме тревни смески?
Добре е датата, на която е пакетирана съответната партида да не е по-стара от 2 години, защото с времето кълняемостта на семената намалява. Някои смеси имат годност до 6 години, но това важи само за професионалните тревни смеси, които са съхранявани правилно.
Основни видове треви, които се използват за тревни смески.
Ливадна метлица (Poa pratensis) - средно сухоустойчив вид, най-дълговечна от тревите, понася сенчести места и има бързо братене. Съществуват множество хибриди на този вид трева, които имат различни положителни качества.
Градина от тревни смески
Червена власатка (Festuca rubra) - понася частично засенчване и утъпкване, дълговечна е. Тази трева и нейните хибриди често се срещат в спортните смеси.
Английски райграс (Lolium perenne) - светлолюбив, но понася и засенчване, издържа утъпкване, средно сухо и студоустойчив вид, бързорастящ с малка дълговечност. Този вид и неговите сортове и хибриди се среща почти във всички смеси. Добавя се заради бързият ефект на тревата и свежият зелен вид.
Обикновена полевица (Agrostis tenuis) - понася засенчване с голяма дълговечност, умерено сухо - и студоустойчив вид. Този вид и неговите сортове и хибридни форми често се среща в смеските за голф игрища, защото е доста ниско растяща и мощно се разпространява (издържа интензивни коситби).
Овча власатка (Festuca ovina) - най-подходящият компонент в смеските за площи върху бедни терени или за обекти с екстензивноподдържане. Използва се в смески тревни за рекултивация, покривни градини и др.

Снимки: "Лукс Гарден" ООД
От къде можем да закупим качествени тревни смески на добри цени:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Полезна ли ви бе информацията? Споделете своите въпроси, мнения и препоръки. Are you happy? Please give us feed back :)