Как да познаем истинските сортови семена?

Сортови семена на фасул
У нас думата сортови семена е станала нарицателно за качествен продукт. Но дали е така? Какво значи това едни семена да са сортови - за да бъдат сортови едни семена те трябва да бъдат от конкретен сорт растение. Но това не прави съответния сорт домат или краставица качествен за консумация.

В България се предлагат редица видове сортови семена на различна растителност.

Едни от най-популярните са тези на зеленчуците – всички видове краставици, домати, зеле, лук, салата (маруля), карфиоли и др., от които малките деца придобиват „супер сили” :)

Може да срещнете надписа „сортови семена” и в/у опаковки от различни видове билки, подправки, плодове и др.

Идва въпроса как да изберем подходящ сорт, който да бъде качествен и да направи нашата салата сортово вкусна?



Тук на помощ се притичва характеристиката на всеки сорт зеленчук, плод, билка, подправка и тн. Всички висококачествени сортови семена с гарантиран произход притежават кратка или доста подробна характеристика за начин на отглеждане, време на плододаване, характерни особености на плодовете – вкус, цвят, приблизителен размер при оптимално отглеждане, ако семената са хибрид – устойчивост на какви болести проявяват и др.

Друга характерна особеност е наличието на етикет с данни за произход, срок на годност, процент на кълняемост, количество на семената, чистота и др. Този етикет е задължителен при всички видове семена, предлагащи се на територията на страната. Всяко пакетче семена, което няма такъв етикет би трябвало да ви наведе на мисълта за нередност.

Поради горепосочените факти не се доверявайте задължително на етикетчето с надпис „сортови семена”. Бъдете бдителни и внимателни. Въпреки, че цените на едно пакетче семена са м/у 70 ст. до 2 - 3 лв. не бива да сме небрежни. Проверявайте източниците предварително и закупувайте семената само от проверени и регламентирани магазини, онлайн магазини и градински центрове.

Важни детайли, за които да следите:
- Фирмата, от която си купувате семената трябва да има задължително удостоверение за търговия с посевен и посадъчен материал. Ако няма тази фирма трудно ще бъде санкционирана, че ви продава кофти семена.

- Семената трябва да имат горе посочения етикет с данни;

- Купувайте семена, които са в срок;

- Предпочитайте по възможност български семена - производителите в България са на световно ниво, семената им са произведени за условията в нашата страна и не на последно място нашите родни семе производители нямат възможност за разработка на генно модифицирани соротве (ГМО технологията изисква солидни инвестиции). С една дума семената няма да навредят трайно на поколенията ви.

Тук може да закупите семена с гарантиран и проверен произход, а качеството е на европейско ниво:

Сортови семена – всички видове зеленчуци, плодове, билки, цветя, подправки, тревни смески, качествени български F1 хибриди.

http://www.bunnings.com.au/our-range/garden

http://www.homedepot.com/

http://www.dummies.com/

http://www.ebay.com/

http://parkseed.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Полезна ли ви бе информацията? Споделете своите въпроси, мнения и препоръки. Are you happy? Please give us feed back :)