Отглеждане на Петунии (Petunia x hybrida) – съвети и хитринки

Петунии - бордюрни розови
Петунията е едногодишно тревисто растение от семейство Картофови (Solanaceae). Родът произхожда от Южна Бразилия и Аржентина, като включва около 20 вида. 

Използване на петуниите в ландшафтната архитектура: 
Петуниите се използват изключително често при озеленяването на балкони, тераси на бизнес сгради, хотели, басейни, ресторанти и други сгради. 

Височина на растението: 
Това растение достига височина около 60 сантиметра, като стъблата в повечето случай полягат. Листата на петунията са покрити с власинки, по форма са овални, до леко удължени, на цвят са светлозелени. 

Петуния - каскадна
Особености на цветовете: 
Цветовете на този вида са фуниевидни, с 5 делно сраснало венче, 5 малки зелени чашелистчета, с жълти тичинки разположени в средата на цвета. 

Период на цъфтеж: 
Цвета е с приятен аромат, като цъфтежа им продължава от месец юни до септември. 


-->
Място в градината: 
Растенията изискват слънчеви месторастения. 

Поливане:
Поливанията трябва да са чести, като се извършват в следобедните часове, когато слънцето не нагрява силно повърхността на растението и саксията. 

Особености при отглеждане: 
Важно за саксията, в която се отглеждат петуниите е да бъдат в светлата гама, за да не задържат и привличат слънчевите лъчи, което изсушава бързо почвата и вреди на растенията. Почвената смеска трябва да е богата на хранителни вещества. 

Размножаване на петунии: 
Най често се практикува засяване на семена от петуния, като времето за засяването им е през месец февруари, но производството е трудно, защото много от сортовете петунии не образуват семена. Поради тази причина голяма част от озеленителите препоръчват закупуването на растения от разсадници и производствени бази, където качеството е гарантирано и има голямо разнообразие на багри и цветове. 

Торене на петунии: 
През летните месеци се препоръчва подхранване с торове за цъфтящи растения. 

Хитринки за по-обилен цъфтеж: 
След прецъфтяване на цветовете те се премахват, може да се прилага и подрязване за сгъстяване и по обилен цъфтеж. 

При този вид, поради голямото използване и търсене, са създадени множество хибриди и сортове, с различна багра и големина на цветовете. Различните хибриди и сортове позволяват да се комбинират в сандъчета, за постигане на по-интересен декоративен ефект с разнообразна багра. 


Петунията може да съжителства със: 
Петуниите може да се комбинират още с бакопа, вербена, лобелия, ипомея, дихондра и други. Съчетанията са много пищни и са възможни, защото изискванията при отглеждането на тези цветя се доближават максимално. Петунията е най-често използвания вид при лятното озеленяване на балкони, тераси, первази на бизнес сгради, хотелски комплекси и други. Един от малкото красиви цъфтящи видове, издържащи на пълното слънчево греене през летния период. 

Интересни видове: 
Най-препоръчваните от специалистите групи петунии са ‘Grandiflora’, която е с едри и кичести цветове, с големина на цвета от 10 до 12 сантиметра. При групата ‘Multiflora’, цветовете са с по-малки размери но са повече на брой, което също придава великолепен декоративен ефект и кичестост. Има и форми с полегати стъбла, подходящи за висящи кошници. Съществуват и форми с много кичести цветове, които са подходящи за представителните части на сгради.
-->

Поддръжка на петунии.

By Carol Smith Published: November 5, 2009 Това са всички видове правила за поливане на райграс. 4.0 stars based on 35 reviews Prep time: 30 min Cook time: 1 hour Total time: 1 hour 30 min Yield: 1 9" pie (8 servings) Serving size: 1 medium slice Calories per serving: 250 Fat per serving: 12g Ingredients: Thinly-sliced apples: 6 cups White sugar: 3/4 cup Directions: 1. Cut and peel apples 2. Mix sugar and cinnamon. Use additional sugar for tart apples. ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Полезна ли ви бе информацията? Споделете своите въпроси, мнения и препоръки. Are you happy? Please give us feed back :)