Как се полива райграс


Grandma's Holiday Apple Pie

By Carol Smith Published: November 5, 2009 Това са всички видове правила за поливане на райграс. 4.0 stars based on 35 reviews Prep time: 30 min Cook time: 1 hour Total time: 1 hour 30 min Yield: 1 9" pie (8 servings) Serving size: 1 medium slice Calories per serving: 250 Fat per serving: 12g Ingredients: Thinly-sliced apples: 6 cups White sugar: 3/4 cup Directions: 1. Cut and peel apples 2. Mix sugar and cinnamon. Use additional sugar for tart apples. ...
Поливане на райграс
Как се полива правилно райграс е въпрос, който е от изключително значение за нормалното развитие на тревните площи. За да имате един перфектен тревен чим е нужно да знаете правилата за поливане на райграс. 

Общи правила за поливане на райграса: 
Поливането се извършва винаги рано сутрин и вечер след залез слънце. По-благоприятно е поливането след залез слънце, поради намаленото изпарение. Тогава тревата може лесно да поеме, нужното количество вода. 

Поливането да се извършва равномерно по цялата тревна площ. Най-подходящи за тази цел са разпръсквачите на автоматизираните напоителни системи. 

Друг вариант са разнообразните разпръсквачи, които се захващат с накрайници към стандартен градински маркуч. Те са ефективни при градини с малка площ (до 150 кв.м). 

Капка вода върху стрък райграс
Защо трябва да поливаме и с какво количество: 
Тревните площи се нуждаят от 10 – 15 л/кв.м дневно. Средно годишните валежи за България са около 500 мм. Това означава 500 л/кв.м за година, а това е около 1,4 л/кв.м за ден. 

Тези валежи са изключително недостатъчни за отглеждане на тревни площи. Поради тази причина се налага редовно поливане. 

Ръчно поливане с градински маркуч
Поливане през сезоните: 
Често срещана сериозна грешка е това, че се пренебрегва поливането през пролетта.

Пролетните валежи са крайно недостатъчни за райграса. Поради тази причина се налага поливките да започнат още през март месец. 

Интензивността трябва да бъде веднъж дневно през 2-4 дни по 10-15 л/кв.м. В средата на месец Май е добре да се увеличи поливането през ден или всеки ден.
Поливане с градински разпръсквач
През летните месеци се полива задължително по два пъти дневно всеки ден. В края на септември се намалява интензивността на поливане. 

Аналогично на поливането през пролетта. През зимните месеци може да се полива при положителни температури 2-3 пъти месечно. При валежни дни не се полива. 

Поливане според почвата в градината: 

Разпръсквач на автоматизирана поливна система
За да прецените как и с какво количество вода да поливате е нужно да познавате особеностите на почвата във вашата градина.

При по-песъкливи почви поливките трябва да бъдат по-обилни. Обратно при глинести почви се полива по-ограничено. 

Тънкости: 
При тревна площ над 150 кв.м задължително се изгражда автоматизирана напоителна система.

В противен случай поливането с градински маркуч е трудоемко, отнема много време и има ниска ефективност.
Гъби и детелина в райграс (при преполиване)
Индикации за преполиване: 
Когато се е получило преполиване на райграса обикновено започва поява на различни видове гъби, лишеи, плесен и мъхове.

Трябва да се знае, че те са изключително вредни за тревата. При поява на такива гъбни вредители намалете интензивността на поливките и напръскайте цялата трева с желязо на прах (намира се по агро аптеките) през 7 дни няколко пъти до почерняване на мъховете.

След като ги уморите аерирайте тревата и подсейте празните места със семена. Друга индикация е посивяване и загниване на тревата, поява на жълти или ръждиви петна

Ръждиви и жълти петна от мъх и липса на влага
Индикации за липса на влага: 
При липса на влага се появяват изгорели жълти петна, почвата се напуква или ако е сухо по краищата около стени, бордюри и др., почвата заедно с тревата се отделя от тях, като се появява отвор.

При такива проблеми, увеличете поливането на петната, като през седмица събирайте изгорялата трева с помощта на аератор. Може отново да се направи подсяване на празните места. 
Внимание! Поливане с питейна вода (от водопровода) е забранено със закон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Полезна ли ви бе информацията? Споделете своите въпроси, мнения и препоръки. Are you happy? Please give us feed back :)