Правила за косене на трева

Косене на трева 10 out of 10 based on 14 ratings. 10 user reviews.

Косене на трева с моторна косачка
Внимание всички снимки са защитени от закона за авторското право! Всяко тяхно използване без разрешение се наказва с пълната сила на закона!

Една от най-важните мелиорации при поддръжка на градини и дворове е косенето на райграса.

Това е дейност, която трябва да се извършва строго и стриктно, без да се пренебрегват детайлите. Особена важност са качеството на машините, с които се коси, както и редовното косене.

Косене с тример за трева
Косене на периферни и труднодостъпни места в градината: 
Когато стартирате косенето на тревата във вашата градина е добре да започнете с периферните участъци. 
При периферните и труднодостъпните места се прави косене с тример за трева. Това е важна тънкост, защото тримера за райграс лесно окосява тревата, но не я събира.
Тя се разпръсква и ако не бъде събрана, след като изсъхне тревната ви площ в този участък изглежда изсъхнала и изгоряла, а това влошава декоративният ефект. Недостатък на това е още, че не събраната окосена трева задушава свежата, която е отдолу. При недостъпни за тримера места се използва специална ножица за трева, която може да намерите в по-голямата част от специализираните градински центрове. 

Косене в една посока
Косене на същинската част от тревната площ: 
 При останалата част от тревната площ се извършва косене с моторна косачка. Колкото по-мощна е косачката толкова по-добре събира тревата. Винаги косете с косачка, която е снабдена с кош. Окосената трева трябва да бъде събрана, защото в противен случай задушавате тази, която е отдолу. 

Винаги трябва да се коси с добре наострен нож. Ако ножа на косачката ви е изхабен това може да разберете, ако връхчетата на тревата след косене изгарят и изглеждат рошави и с влакна. Косенето се извършва първо в една посока, а след това ако искате по-добър ефект се коси в перпендикулярна на първата посока, втори път. 

При косене винаги следите коша на косачката да не се препълва.  Не косете след като сте направили поливане на райграс.

Косене на височина 5 см.
Интервали на косене: 
Косенето трябва да се извършва минимум веднъж седмично. За по-добър ефект може да се коси на 4-5 дни. Тези интервали са за градини, които имат автоматизирана напоителна система. Растежа на тревата зависи силно от поливането й. 

Височина на косене: 
Райграса в градината трябва да се поддържа на около 4-6 см. 

Съвети и тънкости: 
Никога не косете повече от 2/3 от височината на вашия тревен чим. В случай, че сте оставили райграса да прерасне окосете на 2 или 3 пъти през 2-3 дни. В противен случай рязко отнемате голяма част от неговите хранителни вещества и му причинявате стрес, от който той ще се съвземе поне след месец. 
Не оставяйте тревата да прерасне, защото става рехава. 
През летните месеци косете по-високо на около 6 см, защото по-този начин се запазва по-ниска температура в корените на растението и по-голямо количество влага, която е жизнено необходима.  

Благодарим на специалистите по озеленяване за статията и за предоставените снимки за косене на трева!

4 коментара:

  1. Анонимен18.10.12

    Браво много полезна статия!

    ОтговорИзтриване
  2. Милкова6.2.13

    Доста хитри съвети за косенето. Кои са тези специалисти, на които благодарите?

    ОтговорИзтриване
  3. Димо26.2.13

    аз си мислих че да косиш си е фасул работа минеш два три пъти и толкоз а то си имало тарикатлъци :)

    ОтговорИзтриване

Полезна ли ви бе информацията? Споделете своите въпроси, мнения и препоръки. Are you happy? Please give us feed back :)