Полагане на тревен чим – технология


Тревни чимове навити на руло 1,00/0,40 м
Внимание всички снимки са защитени от закона за авторското право! Всяко тяхно използване без разрешение се наказва с пълната сила на закона!

Предимства при затревяване с тревен чим: 
Напоследък затревяването на градини и дворове се извършва чрез полагане на готови тревни чимове. Предимство при затревяване с тревен чим е безспорно бързият ефект. При затревяването чрез „монтаж“ на чимове, вашата морава е готова буквално за секунди, няма нужда да чакате 6 месеца, за да се сгъсти тревата, както е при садене на тревни смески. Друго предимство е, че може да полагате чима от ранна пролет до късна есен, защото той е прихваната трева с почвен слой. А чима е равномерен по цвят и ви спестява едно ежемесечно премахване на плевели по райграса.

Недостатък при затревяването с чимове: 
Изключително трудоемка задача. Парче тревен чим е с размери обикновено 1,00м/0,40м и е с тегло 25кг. Това означава, че 1 кв.м тревен чим тежи около 62,5 кг, а 100 кв.м са 625 кг. Ако закупите чимовете след валеж например, теглото им се увеличава, заради поетата влага. Друг недостатък е високата цена. Квадратен метър чим върви между 12 – 13 лв, което за сто кв.м прави 1200 – 1300лв и това е цена без транспорт. А с високото тегло и обем на чима, доставката също излиза между 90 и 600 лв, в зависимост от дестинацията и обема на поръчката. 


-->
Правила за полагане на чима: 
Полагането на тревни чимове сравнително лесно може да извършим със собствени сили, но е нужно да спазваме няколко правила. 

Подравняване на терен с ръчно градинско гребло
1.Подготвяне на почвата: 
На първо място за затревяване с чимове е подготовката на терена. Стартира се с почистване на почвата от плевели, камъни и боклуци. 

Следва да подравним изключително добре. Равния терен е едно от най-важните неща, защото от него зависи доброто прилепване на тревния чим с почвата. Колкото по-добре е прилепнал чима, толкова по-бързо и лесно се вкоренява. 

След като сте подравнили перфектно трябва да валирате площта. Ако се получат леки неравности подравнете отново и валирайте, докато площта не стане перфектно равна. Това е важно, за да прилепне чима плътно при полагането.

Подравняването става с ръчно градинско гребло. Валирането може да направите с ръчен градински валяк с тегло не по-малко от 40 кг. 

Полагане на тревен чим на редове
2.Полагане на чима върху терена: 
Така подготвена градината вече е готова за садене на тревни чимове. Полагането наподобява постилане на килим. Когато закупувате тревния чим, поръчайте с 2-3 кв.м повече, защото винаги има места, на които се налага изрязване или изхвърляне на дадени негодни за употреба парчета. 

Поливане на тревен чим
Ако времето е топло намокрете почвата преди да положите. Полагането на чима започва, като буквално подреждате парчетата и следите те да прилепнат плътно едно до друго, за да не се получават дупки. Паралелно с полагането поливайте чима

Подреждането се извършва на редове, като втория ред трябва да се разминава с първия, за да не се получава събиране на 4 фуги на едно място. Това се прави, за да се заличат максимално фугите.

След като положите чима е ред на поливането. Поливате цялата зелена площ докато  буквално прогизне. 

Валиране на положен тревен чим
След като сте напоили хубаво трябва да валирате цялата тревна площ няколко пъти, за да прилепне плътно разкиснатия от поливането чим за почвата.. 

Операцията поливане с валиране се извършва 2 до 3 пъти през следващите 2 до 3 дни.
--> За около 2 седмици чима се вкоренява и може спокойно да бъде експлоатиран.
Цена на тревен чим във Варна с безплатна доставка.
цени на тревен чим София
grass rolls
turf
grass
sod
видове треви
университет в който се учи за затревяване с тревни чимове
university of landscape design
landscape in harvard

6 коментара:

  1. Анонимен1.7.12

    Браво! Доста изчерпателно!

    ОтговорИзтриване
  2. Валяка колко килограма трябва да бъде тежък?

    ОтговорИзтриване
  3. Поне 40 кг. Трудоемко е.

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубава статия, но как се поддържа тревния чим след това през сезона?

    ОтговорИзтриване
  5. Маринов3.3.13

    Наемаш си градинар как :)

    ОтговорИзтриване
  6. Велин7.4.13

    А как са цените да ти косят чима веднъж два пъти в месеца и да се полива ли там как се поддържа?

    ОтговорИзтриване

Полезна ли ви бе информацията? Споделете своите въпроси, мнения и препоръки. Are you happy? Please give us feed back :)