Вертикално озеленяване или зелена жива стена

Вертикално озеленяване в Париж
Днес реших да Ви разкажа за предимствата на така модерното в днешно време вертикално озеленяване или създаване на зелени живи стени.
Това е процес, който се изпълнява от опитни ландшафтни архитекти и дизайнери с богато въображение. Те изработват специален дизайн за всяка стена, който включва конструкция, поливна система, подходящи растения и ако е нужно ефектно осветление.
Атракцията от изграждането на живите стени е неописуема. Те привличат като магнит всички хора, посетили мястото. Създават една природна атмосфера в иначе забързаното ни ежедневие. Сякаш човек спира за момент и се потапя в екзотиката, в един по-различен свят, който има далеч по-различен смисъл от това да изкарваш пари и да ги харчиш за куп материални неща.

Изграждането на вертикално озеленяване има освен естетическа функция и силно подобряваща микроклимата в помещението. Една жива зелена стена повишава драстично влажността на сухия и застоял в стаята въздух, като по този начин създава една прохлада и свежест.
Всичкия фин прах от ежедневието се абсорбира от декоративните растения и се задържа в тях, като естествен филтър.
Живите зелени стени са лукс, който не всеки може да си позволи. Тяхното създаване не е проста и лека задача. Свързано е с множество операции по обезопасяване, хидроизолиране и сглобяване на различни модули, напоителни автоматизирани системи, капкови маркучи, специални субстрати и мн. др. детайли, познати на професионалните градинари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Полезна ли ви бе информацията? Споделете своите въпроси, мнения и препоръки. Are you happy? Please give us feed back :)